Качеството на изображенията във вашия сайт също няма да повлиаят значително. То не се отразява на впечатлението от пръв поглед. Може би си мислите че, ако направите неповторима оферта вашият посетител ще се разколебае – не точно! В момента, в който той е влязъл в сайта ви вашата оферта ще остане някак незабелязана първоначално, защото точно тогава в съзнанието му се гради впечатлението за вашия сайт и предлаганите там услуги. Може би вече се досещате, че отговорът за спечелване на потербителя се крие в цветове. Точно така. Когато вашата уеб страница бива отворена,  цветовете са тези, които вършат работата на подсъзнателно ниво и привличат посетителите.

Причината за това е, че всички ние реагираме интуитивно на цветовете и няма как да променим това. Цветовете оказват влияние върху всеки един от нас. Това е една от причините, поради които фирмите инвестират понякога милиони в получаване на точно определени цветове както за своите продукти така и за всички свои промоции. Те инвестират в това, тъй като знаят, че психологията на цветовете просто работи. В своите бизнес предложения, големите компании знаят, че използването на подходящи цветове е ключов елемент. Така е и в уеб дизайна. Цветовете на уеб страниците също предават чувства и емоции подсъзнателно на посетителите си.

С помощта на подсъзнателното влияние на цветовете можете да накарате вашите посетители много бързо да напуснат сайта ви още щом го зърнат. Това може да стане дори и вашия сайт да е цветен и завладяващ. Вероятността да изгоните посетителите си с неподходящо използвани цветове в сайта не е малка. Не всичко е изгубено разбира се. Чрез използване на подходяща комбинация от цветове е възможно да се създаде положително усещане за вашия сайт и услугите, които предлагате. Не откриваме топлата вода разбира се. Психологическата сила на цветовете е добре позната и в рекламния свят. Тя е около нас в продължение на десетилетия и няма значение дали подозирате за нея защото вашето подсъзнание просто реагира на нея.

Какво е нужно да знаете да се осигурите подходяща комбинация от цветове във вашия сайт, която да създаде  позитивни чувства у вашите посетители. От една страна изборът ви на цвят трябва да предизвика принадлежност, доверие и топлина. От друга страна, чувството, породено от цветовете може да бъде недоверие, студенина и отхвърляне. Важното е да знаем какво послание искаме да оставим у нашите посетители.

Ето списък на цветовете и тяхната символика:

ЧЕРВЕНО
Любов, сила, усещане за сила, енергия, възбуда, опасност, лидерство и т.н.

ОРАНЖЕВО
Комфорт, приятелство, доверие, смелост, увереност, игривост, веселост и т.н.

ЖЪЛТО
Любопитство, разузнаване, яркост, забавление, повишено внимание, радост, организация и т.н.

ЗЕЛЕНО
Хармония, природа, лечение, живот, храна, здраве, пари и т.н.

СИНЬО
Търпение, любов, мир, спокойствие, надеждност, стабилност, приемане и т.н.

ЛИЛАВО
Мъдрост, независимост, благородство, амбиция, достойнство, лукс, кралски особи и т.н.

КАФЯВО
Земно, природа, трайност, племенни, комфорт, надеждност, примитивен и т.н.

ЧЕРНО
Елегантност, изисканост, здраве, драматично, сила, формалност, стил и т.н.

БЯЛО
Доброта, лесно, простота, чистота, прясно, невинност и т.н.

Накрая, имайте впредвид, че вашата комбинация от цветовете трябва да отразява продукта или услугата, коят предлагате. Това, което се случва е, че подсъзнанието на посетителя ще се опита да се съчетае цветовете с посланието. Ако не може, той ще загуби интерес а вие ще загубите поредния си посетител. Трябва да прекарате известно време в определяне на това какви цветове ще използвате и какви не. Опитайте и се уверете, че цветовете и посланията, които искате да оставите са в хармония. Ако можете да постигнете това, тогава ще имате повече полза от вашия сайт.
Накратко, разликата между използването на подходящи и неподходящи цветове във вашия сайт може да се окаже разликата между приходите и разходите, които ще имате. Така че ползвайте цветовете балансирано и с мярка.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Значението на цветовете, 8.7 out of 10 based on 3 ratings