12 съвета за изграждане на малък сайт

Изграждането на малък уеб сайт може да се окаже трудна задача. Какви умения са ви нужни? Можете ли да се справите сами? Трябва ли да се справяте сами? Кога да започнете с вашия сайт? Преди или след като вашта компания е заработила и може ли вашия бизнес да бъде уеб базиран?

Това са само част от въпросите, които ще си зададете и на които ще търсите правилните  отговори с помощта на съвет от приятели или пък от някоя фимра за уеб дизайн и разработка.

Предлагам списък с неща, които трябва да се вземат под внимание, когато се планира, разрботва и изгражда един уеб сайт, както с оновна цел да предоставиш съдържание, което посетителя да оцени, така и да бъдеш лесно намиран от търсещите машини.

 1. Направете си лого, уверите се че имате наистна добро лого. Това е вашата корпоративна визия, това, с което искате хората да ви запомнят. Вашето лого ще се намира най-отгоре на сайта, първото нещо, което посетителите на сайта ви ще видят. Едно лого могже да разкаже доста за вас и вашата дайност, затова то е важно.
 2. Текста на всяка страница трябва да бъде релевантен към съдържанието на сайта, минимум 250 думи, като включването на ключови думи за вашите продукти или услуги е препоръчително.
 3. Снимките също са важни. Качествени снимки на даден продукт могат да разкажат доста за него. Снимки с лошо качество могат да провалят  изгледа на сайта ви. Затова постарайте се да осигурите качествени снимки, но не прекалявайте с тях във вашия сайт.
 4. Всяка страница тряба да има заглавие, мета описание и мета ключови думи, нещо от изключителна важност при изгрждането на уеб сайт.
 5. Използвайте  CSS (Cascading Style Sheet). Работи добре при индексация от търсещи машини и ви позволява лесен начин за промяна на вашия сайт, примерно цвят, фамилия шрифт или големина на шрифта.
 6. Таговете H1-H6 трябва да се ползват за открояване на основното заглавие на текущата страница. Най-често това е самото заглавие на страницата. Таговете Н2 може да бъдат използвани за заглавията на последващите параграфи. Удебеления шрифт е прпоръчително да се ползва за удебеляване на ключови думи също в параграфа, но не трябва да се прекалява.
 7. Ако е възможно ползвайте текстова навигация, тъй като това пзволява на търсещите машини да ви индексират по-добре.
 8. Убедете се сами, че купуването на продукт или намирането на услуга не представялва трудност за посетителите на сайта ви. Ако даден продукт или услуга не се намират лесно, проверете какви са възможностите да ги рекламирате на по-предни страници или на заглавната.
 9. Връзки в дадена страница към други вътрешни страници от вашия сайт са добра идея. Промотирането на продукти или услуги с вътрешни линкове помага на потребиелите по-лесно да открият и други неща в сайта. И отново – не прекалявайте с вътрешните линккове.
 10. Създайте карта на сайта. Това улеснява индексирнето на вашия сайт от търсещи машини. Можете да качите XML карта на сайта в един от Google инструментите за уеб разработчици, който е много полезен при индексирането на страници от вашия сайт.
 11. Ако събирате някаква информация от посетителите на вашия сайт, примерно чрез форма за обратна връзка, задължително трябва да имате т.н страница Поверителност на информацията (Privacy policy), където да обясните, че събираната информация няма да бъде предоставяна на трети лица или пък да бъде използвана неправомерно. 
 12. И най-накрая инсталирайте си Google analytics. Това ще ви даде много ценна информцаия относно броя на вашите посетители, откъде идват (регион), какъв браузър ползват, и куп друга изключително ценна информация.

Това са само няколко неща, на които трябва да обърнете вбимание, когато започнете да мислите за изграждането на вашия сайт. Бих ви препоръчал по-скоро да се консултирате със специалист в областта на уеб дизайна и уеб разработването, тъй като той ще изгради вашия сайт професионално и според вашите изисквания, като ще вземе впредвид и целевата ви аудитория.  

използвана литература: www.webdesign.org

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
12 дизанйнерски препоръки за изграждане на малък уеб сайт, 9.5 out of 10 based on 2 ratings