Ако искате да имате хубава реклама,  да ви бъде изграден красив и полезен сайт,  имате нужда от  лого или пък печатни материали, тогава със сигурност ще се сблъскате с въпроса как да си изберете добър дизайнер. Предлагам осем неща, на които трябва да обърнете внимание, когато наемате или възлагате работа на дизайнер.

  1. Страст, визия и самомотивация. Наемането на дизайнер без тези характеристики е като да търкаляте очукан  камък по магистралата. Хем пътя дълъг хем търкалянето е бавно. Със сигурност имате нужда от някой, който да споделя вашите виждания. Няма по-лошо нещо от  дизайнер тип “какво-искаш-да-направя-след това”. Така е, но май има. Тези, които са чувствителни и си противоречат, също не са добър избор.
  2. Речник. Добрия дизайнер трябва да може да изразява, това което се случва и защо, на език, който вие и вашите колеги може да рзберете. Ако чувате непознати думи или термини, накарайте го да ви обясни нещата в познат за вас стил – “ако направим А и Б може да очакваме С”.
  3. Любопитен и интелигентен. Потърсете някой, който е любопитен за почти всичко и гледа на живота въпросително и с интерес. Със сигурност бихте взели някой, който да отдели време за да се запознае с вашата компания и чиито въпроси ще са перспективни в последствие.
  4. Добри концептуални умения. Има много начини за постигане на поставена цел пред дизайнера, но само този с добри концептуални умения ще ви даде по-нови и по-добри решения. Можете да формулирате една хипотетична ситуация, в която да го поставите и да го попитате за поне 3 възможни решения. Не скачайте веднага през прозореца. Някои добри концепции не се възприемат от първия път.
  5. Портфолио. Ако погледнате неговото портфолио за около 15 секудни можете да си направите извод относно неговите умения като дизайнер. Сравнете неговите работи с някои отлични неща, които сте виждали и не правете компромиси. Ако нещата ви се сторят под вашите очаквания значи това не е вашия човек.
  6. Проекти. Ако видите повече “еднократки” неща, без значение колко привлекателни са те, те няма да ви кажат много. Повечето дизайнери правят хубави, но единични неща. Потърсете цялостни проекти – уеб сайтове, печатни материали, рекламни материали например – които имат общ външен вид и предназнчение. Това е по-трудно за изпълнение и организиране и изисква наистина добри умения.
  7. Жив опит. Акцентът тук пада върху “жив”. Винаги се интересувайте при какви условия е постигнат проекта? Как дизайнера е комуникирал с клиента? Каква роля е имал във всяко едно отношение? Срок на изпълнение? Ревизии на проекта? Изразходван бюджет? Фантастичното “портфолио на парче” е по-малко желано и харесвано отколкото един издържан дизайн в реален проект. Ако откриете и двете – наздраве.
  8. Производителност. Вашия човек трябва да има добра производителност или поне умения за постигането и. Нищо няма да ви забави повече от това да сте неспособни да направите онова, което просто трябва да бъде направено. Някой, който разбира от типография е за предпочитене пред този, който умее да пише добре. По същия начин този, който разбира от триковете в уеб програмирането е за предпочитане пред този, който може да стартира Dreamwever например.

Един последен съвет, когато търсите добър дизайнер, е да не възлагате големи надежди в образованието на дизайнера. Дали е завършил  или не не е от голямо значение. Около 50% от добрите дизайнери по света имат образование по специалността. Разликате в уменията е минимална. Основните ми наблюдение са, че завършилите дизайнери са склонни да показват по-добра организация и дисциплина в работата си. И не забравяйте, че добрия дизайнер трябва да може да защити и аргументира своята работа и най-вече да ви убеди, че това е най-доброто решение за вас.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Да наемеш дизайнер? Осем неща, на които да обърнете внимание., 10.0 out of 10 based on 3 ratings